Thursday, January 18, 2007

ZAMBARTAS WINERIES

ΖΑΜΠΑΡΤΑΣ ΡΟΖΕ 2006

Από αγάπη για το καλό κρασί

Με πολύ κέφι και ενθουσιασμό αποφασίσαμε να μπούμε στο κόσμο του κρασιού με δική μας παραγωγή.

Θεωρήσαμε καλό να ξεκινήσουμε με ένα ροζέ κρασί. Τα ροζέ κρασιά βρίσκονται σε άνοδο στην Κύπρο και στην υπόλοιπη Ευρώπη αφού θεωρείται το κρασί όλων των εποχών, η καλύτερη επιλογή σε τραπέζια με ποικίλες γεύσεις.

Οι Ποικιλίες

Το Ζαμπάρτας Ροζέ περιέχει δύο ποικιλίες που ξέρουμε καλά τις δυνατότητες τους στην παραγωγή ποιοτικού κρασιού. Τη δική μας Λευκάδα που μεταφυτεύτηκε στην Κύπρο από το νησί Λευκάδα 80 χρόνια πριν. Το όνομα της είναι Βερτζαμί. Συνώνυμα Βαρσαμί, Μαρζαβί και Ματζαβί. Στην Ελλάδα εκτός από την Λευκάδα, υπάρχουν λιγοστοί αμπελώνες και στο Αγρίνιο και στην Πρέβεζα, αλλά δύσκολη στην οινοποίηση της δεν αναπτύχθηκε στην Ελλάδα.

Το Cabernet Franc είναι μια γνωστή Γαλλική ποικιλία, κυρίως από το Bordeaux, που συμμετέχει μαζί με το Cabernet Sauvignon και το Merlot στην Ονομασία Προέλευσης της περιοχής. Στην Κύπρο είναι πολύ λιγότερο διαδεδομένη.

Η Περιοχή

Διαλέξαμε αμπέλια από τον Ακάμα στην Πάφο. Η περιοχή παράγει καλό φρούτο σε σχετικά χαμηλούς βαθμούς στην ωρίμανση με μαλακές τανίνες, πλούσιο ποικιλιακό άρωμα και ισορροπημένη οξύτητα. Τα αμπέλια, χαμηλής παραγωγής, ανήκουν σε επαγγελματίες και φίλους αμπελουργούς που φροντίδα τους είναι η παραγωγή καλού φρούτου για οινοποίηση.

Ο Τρύγος

Τρυγήσαμε τα αμπέλια αρχές του Σεπτέμβρη αφού κρίναμε ότι το αρωματικό δυναμικό, οι τανίνες, η ισορροπία μεταξύ σακχάρων και οξύτητας βρίσκονταν σε απόλυτη αρμονία. Με προσεκτική μεταφορά στο οινοποιείο, με διαλογή των τσαμπιών, προχωρήσαμε στη χυμοποίηση.

Η Οινοποίηση

Χρησιμοποιήσαμε μια τεχνική εκχύλισης σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, προστατεύοντας το χυμό από την οξείδωση (επαφή με οξυγόνο). Μετά από συνεχή γευστολογική εξέταση διαχωρίσαμε το μούστο από τα στέμφυλα, έχοντας εκχυλίσει τα αρώματα και το κόκκινο χρώμα από τη φλούδα.

Η ζύμωση έγινε με επιλεγμένες ζύμες, αργά, σταθερά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για τρεις εβδομάδες. Αφήσαμε το κρασί να ηρεμήσει, το διαχωρίσαμε από τις οινολάσπες και τον κατάλληλο χρόνο πολύ προσεκτικά το εμφιαλώσαμε. Η παραγωγή μας είναι μικρή. Κάπου 2200 μπουκάλια.

Το κρασί

Διατηρήθηκαν όλα τα ποικιλιακά αρώματα της Λευκάδας και του Cabernet Franc, ενισχυμένα από τα δευτερογενή αρώματα της ζύμωσης. Είναι αρώματα από βατόμουρα, από ρόδι, έντονα και ευχάριστα. Η γεύση είναι απαλή, ισορροπημένη. Οι τανίνες, απαλές, χαϊδεύουν τον ουρανίσκο και με συνεργό την οξύτητα κτίζουν τους συνδυασμούς των αρωμάτων και των γεύσεων για τη μοναδική γευστική εμπειρία που ένα καλά προσεγμένο κρασί προσφέρει στον ενημερωμένο και απαιτητικό καταναλωτή.

Το λαμπερό, βαθύ ροζέ χρώμα του Ζαμπάρτας Ροζέ, συμπληρώνει την απόλαυση των αισθήσεων.

Το δοκιμάσαμε και το συστήνουμε ελαφρά παγωμένο, γύρω στους 10 βαθμούς με ψάρι, κρέας και κοτόπουλο στη σχάρα, με καπνιστό σολωμό, με άσπρα τυριά, με πλούσιες σαλάτες.

Που θα μας βρείτε

Πλησιάσαμε φίλους εστιάτορες, γνωστούς για την ποιότητα τους, τον επαγγελματισμό τους, την αγάπη και τη γνώση τους για το καλό κρασί.

Με αλφαβητική σειρά, στη Λεμεσό, στην Αλιάδα του Ανδρέα, στο Barolo του Μάριου και του Γιώργου, στο Charcoal House του Αντώνη, στο Θέας Αξιον του Κώστα, στην Κυανή Ακτή του Αντώνη και της Ελένης, στο Λαδά του Μάριου και της Ελένης στο παλιό λιμάνι, στο LONDA και στο Νέο Φάληρο του Αντώνη.

Στη Λευκωσία στο Παραγάδι του Κωστάκη, στο Living του Πόλη και στο ξενοδοχείο Κλεοπάτρα..

Η Κάβα Νοστρα, του Λάμπρου και της Κασσάνδρας, στη Λευκωσία το διαθέτει στους οινόφιλους.

Ακης και Μάρκος Ζαμπάρτας

Zambartas Wineries, TK 70513, CY-3840, Λεμεσός

Τηλέφωνα 25 877499, 99 300166, 99 615566

Fax 25 819656

e-mail a.zambartas@winestories.com.cy

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Υouг style iѕ unique сompагed to otheг
folκs I've read stuff from. I appreciate you for posting when you'ѵe gοt thе oрρortunity, Guеsѕ Ι will just book mark thiѕ blog.



Alsо visit my blog: thoi trang

1:52 am  
Anonymous Anonymous said...

Thеy аre basiс ganκing сlaѕs but jaсtitation griеvοus functіоnаlity, Κeeрer
of the clear іs thе Heгο ѕаnԁωісh to Ѕend out
to a lane when you Nеed іt uncоntamіnаting.

Clickіng on the black eye ωill Continuе best gаmes Νonеthеless thіs isn't very toughened, exceedingly for those who pay for Online amusement. Featuring 6 exciting environments: Caverns, waterfalls, Wanderer nests, useless cities and chance of you to obtain 2 naturals and get doubly as very much.

my blog - game

5:30 am  
Anonymous Anonymous said...

The morе you fill changed from out-οf-door games to ѵiԁeo
recorԁіng gаmes and now tο Onlіne Games.
Τhey Permit our encephalon to Believe interactively anԁ offers mаny intеresting online games to
the users. Hears a Who storyboоk Ϻanufaсturіng businеss GamеIn this secret plan
you get to Create a аnd many sports games.

Reνiew my web-site: game

2:20 am  

Post a Comment

<< Home